Вчені з Південно-Каліфорнійського університету описали несподівані властивості греліну – «гормону голоду», який синтезується в очікуванні їжі.
Гормон синтезується в шлунку і кишечнику, а потім зв’язується зі спеціальними рецепторами блукаючого нерва, пише Medical Xpress.
Читайте також: Як яблука допоможуть наростити м’язи та схуднути
Нещодавно з’ясувалося, що блукаючий нерв пов’язаний з процесами пам’яті. Дослідники припустили, що ключову роль в цьому відіграє саме грелін.
Гормон голоду впливає на пам’ять
Вчені провели експеримент з лабораторними щурами, у яких зменшили кількість рецепторів до греліну. Перед тваринами ставили завдання, які перевіряли їх епізодичну пам’ять: особини повинні були згадати якийсь предмет в певному оточенні.
Щури з нечутливим до «гормону голоду» блукаючим нервом ледве впоралися з тестами. Крім того, тварини частіше підходили до годівниці, хоча їли меншими порціями. Здавалося, щури забували, що недавно їли.