Новорічний стіл для українців підвищиться на 20%

Вартість новорічного столу коштуватиме 1535 грн, що на 20% дорожче порівняно з попереднім роком.

Про це поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов.

До столу традиційно врахували салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

Вартість овочів, за оцінкою експерта, складе у середньому 159,4 гривень: картопля (2 кг) – 13,8 грн, 1 кг грибів – 47,5 грн, 0,5 кг перцю солодкого – 51 грн, 0,5 кг свіжих огірків – 16,7 грн, 1 кг свіжих помідорів – 29,9 грн.

Фрукти на святковому столі обійдуться у 78 гривень. За 2 кг мандаринів українці заплатять в середньому 50 грн, 1 кг бананів – 22 грн, 200 г лимону – 6 грн.

1 кг білого хліба – 19,8 гривень, а шоколадні цукерки – 170 грн за 1 кг.

У півтора рази більше доведеться заплатити за півлітрову пляшку коньяку, а 0,75 л шампанського обійдеться у 98 грн.

Додатково на делікатеси доведеться витратити понад 470 гривень: 120 г червоної ікри – 250 грн, 200 г червоної риби – 220 грн. Вартість такого столу підвищиться до 2 тис. грн.

Бюджетний варіант новорічного столу для киян складе 1 тис. 647 грн, що на 13,6% більше порівняно з минулим роком.

Нагадаємо, інфляція в Україні в листопаді 2018 року в річному вираженні – порівняно з листопадом 2017 року становить 10%, прискорившись з 9,5% в річному вираженні місяцем раніше.